Jesteś zdumiona, że Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich na przemian męczą zaparcia i biegunki? To może być oznaka zespołu jelita drażliwego. Objawy tego schorzenia często potrafią się wzajemnie wykluczać i w znacznym stopniu wpływają na komfort życia. Dowiedz się, jak rozpoznać zespół jelita drażliwego i jak przeciwdziałać tej chorobie.
Czym jest zespół jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego został sklasyfikowany jako choroba pod koniec XIX wieku przez kanadyjskiego lekarza Williama Oslera. Obecnie dotyczy 10-20% ludzi na świecie. Szacuje się, że w Polsce około 13% społeczeństwa cierpi na to schorzenie. Zespół jelita drażliwego jest zaliczany do chorób czynnościowych układu pokarmowego. Oznacza to, że często przy wykonywaniu badań specjalistycznych nie pojawiają się znaczące odchylenia od norm mimo choroby pacjenta. Na szczęście zespół jelita drażliwego ma objawy tak charakterystyczne, że możesz szybko rozpoznać tę przypadłość i rozpocząć jej leczenie.
Zespół jelita drażliwego – objawy i odmiany
Zespół jelita drażliwego można podzielić na 3 główne odmiany:
- postać biegunkowa,
- postać zaparciowa,
- postać mieszana.
W zależności od postaci choroby zmieniają się jej najważniejsze objawy. W przypadku odmiany biegunkowej najbardziej będzie Ci doskwierać uporczywa, wodnista biegunka. Dolegliwości biegunkowe pojawiają się po posiłku, silnym stresie i w godzinach porannych.
Zupełnie odmienne objawy towarzyszą postaci zaparciowej. Jeśli spotka Cię ten typ schorzenia, zauważysz u siebie znaczne problemy z wypróżnianiem. Po oddaniu stolca wyczujesz dyskomfort niepełnego wypróżnienia.
Zespół jelita drażliwego może też występować w postaci mieszanej. W przypadku tej odmiany choroby biegunka doświadczysz biegunki naprzemiennie z zaparciami.
Jeśli podejrzewasz u siebie zespół jelita drażliwego, zaobserwuj, czy występują u Ciebie takie objawy jak:
- ostre bóle o charakterze skurczów, które występują najczęściej w dolnych i lewych partiach brzucha,
- wzdęcie brzucha,
- obecność śluzu w kale,
- zgaga,
- bóle głowy oraz uczucie zmęczenia,
- zaburzenia miesiączki u kobiet,
- częste oddawanie moczu,
- gazy i odbijanie,
- nudności i wymioty.
Pamiętaj, że zwykłe badanie lekarskie (osłuchiwanie, opukiwanie i omacywanie) nie jest w stanie wykryć tego schorzenia.
To powinno Cię zaalarmować!
Do oznak bardziej zaawansowanego stadium choroby należą:
- krew w stolcu,
- wysoka gorączka,
- spadek wagi,
- anemia (spadek poziomu hemoglobiny i erytrocytów we krwi),
- poważne choroby jelit i nowotwór u krewnych.
Jeśli zauważysz takie objawy, nie zwlekaj i koniecznie udaj się do lekarza.
Zespół jelita drażliwego – przyczyny
Przyczyny zespołu jelita drażliwego nie są w pełni znane. Wiadomo natomiast, że czynnikami zwiększającymi ryzyko tej choroby są:
- infekcje układu pokarmowego,
- spożywanie małych ilości błonnika,
- stres,
- zbyt wysoki poziom flory bakteryjnej w jelicie.
Dbaj o to, co jesz, zapewnij też sobie odpowiednią dawkę snu i relaks po stresującym dniu pracy, by zmniejszyć szanse pojawienia się tego nieprzyjemnego schorzenia.
Jak leczyć zespół jelita drażliwego? Niestety, to choroba nieuleczalna. Jest jednak wiele sposobów, dzięki którym zmniejszysz intensywność jej objawów.
Zespół jelita drażliwego – leczenie wstydliwej choroby
Leki na zespół jelita drażliwego za każdym razem powinien dobierać lekarz po wcześniejszej konsultacji i rozpoznaniu postaci choroby. Leczenie jest zazwyczaj schematyczne – w przypadku odmiany biegunkowej podaje się leki zawierające rifaksyminę, difenoksylat, loperamid i cholestyraminę. Przy postaci zaparciowej stosuje się środki antycholinergiczne np. bromek oksyfenonium, drotawerynę, mebewerynę lub trimebutynę. Część preparatów na zespół jelita drażliwego to leki bez recepty, więc możesz kupić je bez wcześniejszej wizyty u lekarza.
Dieta – najlepsze lekarstwo na zespół jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego wymaga odpowiedniej diety, dlatego warto wiedzieć, co jeść i pić, a czego unikać. Charakterystyczną cechą tej przypadłości są różne reakcje chorych na pokarmy i napoje.. Każdy przypadek należy traktować indywidualnie, ale są produkty, których spożycie lepiej zmniejszyć lub całkowicie ich unikać. Są też składniki diety, które pomogą Ci przy zespole jelita drażliwego, jak choćby mięta pieprzowa. Olej z mięty pieprzowej zmniejszy ból i pozostałe objawy choroby.
Jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, ogranicz spożywanie następujących produktów:
- alkoholu,
- kawy,
- warzyw strączkowych, takich jak groch i fasola,
- produktów mlecznych zawierających laktozę,
- produktów zbożowych zawierających gluten,
- ciężkostrawnych warzyw i owoców, takich jak szparagi, cebula, czosnek, kapusta, seler, kukurydza, kalafior, brukselka, gruszki, awokado, jabłka, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, wiśnie, morele, brokuły i buraki,
- tłustych i ostrych posiłków.
Mimo braku możliwości pełnego wyleczenia choroba ma w większości przypadków łagodny przebieg. Nie martw się! Nie jest groźna dla życia i zdrowia. Właściwa dieta i odpowiedni styl życia zagwarantują Ci komfort i znaczne złagodzenie jej objawów.