Jedząc surowe lub nieświeże mięso, możesz mieć kontakt z niebezpiecznymi dla organizmu bakteriami i toksynami. Zatrucie mięsem często przebiega gwałtownie i należy do najpoważniejszych zatruć pokarmowych. Jakie objawy daje zatrucie mięsem? Co robić, gdy podejrzewasz je u siebie lub u któregoś z domowników? Jakie skutki wywołuje zatrucie nieświeżym mięsem i jak zmniejszyć ryzyko zatrucia?
Niebezpieczeństwo zatrucia
Wiele osób bagatelizuje zasady przechowywania żywności oraz dokładnego sprawdzania terminu przydatności kupowanych produktów. Nie popełniaj tego błędu, gdyż nieświeże, źle przechowywane produkty mogą zawierać wiele niebezpiecznych dla organizmu bakterii i toksyn. Zatrute mięso zawiera bakterie salmonelli lub E. coli, które powoduje poważne zakażenie żołądka. Zatrucie nieświeżym mięsem może też zostać wywołane przez larwy pasożytów. W skrajnych przypadkach może ono prowadzić nawet do zgonu.
Jakie choroby może powodować nieświeże mięso?
Poza wspomnianymi wcześniej bakteriami salmonelli i E. coli, nieświeże mięso może wywołać u Ciebie czerwonkę (dyzenterię) lub toksoplazmozę. Pierwsza to poważna choroba zakaźna jelita grubego, która, nieleczona, prowadzi do śmierci. Toksoplazmoza natomiast to choroba pasożytnicza, którą możesz się zarazić, jedząc surowe lub niedogotowane mięso. Zatrucie surowym mięsem jest szczególnie niebezpieczne w czasie ciąży – jeśli Ci się przydarzy, niezwłocznie powiadom lekarza prowadzącego.
Zatrucie nieświeżym mięsem – objawy, po których je poznasz
Zatrucie nieświeżym mięsem powoduje męczące i nieprzyjemne symptomy.
Do najczęstszych należą:
- ból brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- gorączka,
- nudności,
- wzdęcia.
Do tego może dojść uczucie osłabienia, rozbicia, a z czasem odwodnienie organizmu. Zatrucia są szczególnie niebezpieczne w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży i osób osłabionych, np. po długiej chorobie. W takim przypadku jak najszybciej zacznij terapię farmakologiczną, a przy zaostrzonych objawach skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.
Zatrucie mięsem – co robić, gdy Ci się przytrafi?
Lekkie zatrucie surowym mięsem (lub zepsutym) leczymy jak każde inne zatrucie pokarmowe. Przejdź na lekkostrawną dietę, unikaj ostrych, tłustych potraw oraz wyeliminuj na jakiś czas herbatę, kawę i soki. Pij dużo płynów – szczególnie wody, gdyż wymioty i biegunka w krótkim czasie mogą odwodnić organizm. Pamiętaj, że w przypadku małych dzieci może to nastąpić bardzo szybko.
W przypadku zatrucia w pierwszej kolejności pozbądź się z organizmu toksycznych substancji. Dobrze sprawdza się tutaj węgiel lub środki wychwytujące bakterie, wirusy i toksyny (np. Enterosgel). Zadbaj też o florę bakteryjną – stosuj probiotyki (np. Enteromax lub Probioset) i wzmacniaj organizm, suplementując witaminy i minerały.
Zatrucie mięsem – jak go uniknąć?
Zatrucie mięsem bywa bolesne, nieprzyjemne a czasem niebezpieczne dla zdrowia i życia, dlatego najlepiej unikaj sytuacji, które mogą je wywołać. Kupuj mięso u sprawdzonych sprzedawców. Zawsze sprawdzaj datę zdatności do spożycia oraz zaobserwuj, czy kupowane mięso ma właściwy kolor i zapach. W domu przechowuj je w lodówce bądź zamrażarce. Nie zamrażaj ponownie raz rozmrożonego mięsa.
Nie jedz produktów mięsnych z niepewnego źródła, nieprzebadanych lub niewłaściwie przechowywanych. Jeżeli jadasz „na mieście” – w restauracji lub barze, sprawdź czy lokal cieszy się dobrą renomą. Stosując powyższe środki ostrożności, zmniejszysz ryzyko zatrucia do minimum.