Lody, desery i sosy, które chętnie spożywamy na letnich przyjęciach, mogą być przyczyną przykrych dolegliwości żołądkowych. Wszystkiemu winna jest bakteria salmonelli, która bytuje w jedzeniu. Jak uniknąć zatrucia i jak rozpoznać jego objawy?
Salmonella – przyczyny zatrucia: jak można się zarazić?
Bakteria salmonelli dostaje się do układu pokarmowego poprzez jedzenie zanieczyszczonych produktów, głównie tych pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej znajduje się w jajach, mleku i przetworach mlecznych, lodach, kremach, deserach lub sosach. Zarazić możesz się również przez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami lub ludźmi. Rozwojowi bakterii sprzyja wysoka temperatura. Dlatego do zatruć najczęściej dochodzi latem – podczas upału trudniej bowiem utrzymać jedzenie w niskiej temperaturze.
Salmonella – objawy zatrucia
Pierwsze objawy zwykle pojawiają się już po 6 godzinach od momentu spożycia zakażonej żywności. Czasem jednak zdarza się, że objawy pojawiają się dopiero po kilku dniach. Salmonella powoduje problemy żołądkowo-jelitowe: nudności, wymioty, ból brzucha, biegunkę, wysoką gorączkę i dreszcze (zwłaszcza u dzieci), bóle głowy, senność i ogólne osłabienie organizmu.
Salmonella u dziecka daje objawy silniejsze niż u dorosłych, ponieważ układ odpornościowy malucha nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Z tego samego powodu dzieci są bardziej podatne na zakażenia.
Jak uniknąć zatrucia?
Aby uniknąć zakażenia, zwracaj szczególną uwagę na to, co jesz. Przechowuj surowe mięso, ryby i jajka z dala od posiłków gotowych do spożycia. Najlepiej umieszczaj te produkty na osobnych półkach w lodówce, aby nie miały ze sobą styczności. Artykuły spożywcze kupuj tylko w sprawdzonych miejscach, unikaj mięsa i nabiału z targowisk. Nie zamrażaj ponownie raz odmrożonego mięsa czy owoców morza. Nie jedz lodów i kremów, które nie były dokładnie zmrożone lub już częściowo się roztopiły.
Bakteria salmonelli często znajduje się na skorupkach jaj – przed włożeniem do lodówki wrzuć je na 10 sekund do wrzątku. Jeśli obawiasz się zakażenia, latem unikaj potraw z surowego mięsa (np. tatara). Przed bakteriami chroni też odpowiednia higiena: zawsze myj ręce przed przygotowaniem posiłku, jedzeniem i po wizycie w toalecie. Dobrym pomysłem jest też konsekwentne wyrabianie takiego nawyku u dzieci.
Salmonella – leczenie
Jeśli dojdzie do zakażenia, pij duże ilości przegotowanej i ostudzonej wody. W ten sposób złagodzisz nieprzyjemne dolegliwości i unikniesz odwodnienia. Jak najszybciej umów się do specjalisty, który zleci odpowiednie badania diagnostyczne. Przy zakażeniu salmonellą często wystarczy już sama zmiana diety. Czasem jednak lekarz może zadecydować o konieczności leczenia antybiotykami.
W rzadkich sytuacjach leczenie salmonelli może wymagać pobytu w szpitalu (np. u małych dzieci). Na zakażenia salmonellą powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży. Jeśli objawy wystąpią u przyszłej mamy lub u niemowlęcia, nie warto zwlekać z wizytą u lekarza.
Czy domowe leczenie salmonelli jest bezpieczne?
W niektórych przypadkach zatrucie przebiega łagodnie, jednak nie należy go lekceważyć. Zarażenie bakterią salmonelli i ewentualne powikłania mogą być szczególnie groźne dla osób o obniżonej odporności i małych dzieci, które szybko się odwadniają. Salmonelli nie warto leczyć na własną rękę, tym bardziej, że łatwo pomylić ją z innymi chorobami o podobnych objawach.