Letni i jesienny sezon często wiąże się z grzybobraniem. Pomyłka przy rozpoznaniu grzyba kończy się w najlepszym wypadku zatruciem, choć zdarzają się też zatrucia grzybami jadalnymi. Jakie są jego objawy, jak z nim postępować i jak udzielić choremu pierwszej pomocy? Dowiedz się – szczególnie, jeśli lubisz chodzić na grzyby
Niestety wiele jadalnych grzybów podobnych jest do grzybów trujących. To właśnie dlatego tak często zdarzają się przykre w skutkach pomyłki. Jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem, staraj się zbierać jedynie powszechnie znane grzyby. Dobrze sprawdza się też stara zasada, by unikać grzybów, które mają pod kapeluszem białe lub pomarańczowe blaszki.
Mimo ostrożności, nie czujesz się najlepiej po zupie czy potrawce grzybowej? Być może dopadła Cię zwykła niestrawność lub wspomniane zatrucie grzybami. Dowiedz się, po jakim czasie możesz się spodziewać pierwszych objawów i co robić.
Zatrucie grzybami – po jakim czasie pojawią się objawy?
Konsekwencje zatrucia grzybami mogą być bardzo różne. Symptomy i czas reakcji w przypadku zatrucia uzależnione są od konkretnego gatunku grzyba. Pierwsze objawy mogą się pojawić już po 30 minutach od spożycia. Tak szybkiej reakcji można się spodziewać w przypadku kilku odmian, takich jak np.:
- mleczaje,
- gołąbki wymiotne,
- trujące gąski,
- wieruszki zatokowate.
Skutkiem ich spożycia są silny ból brzucha, wymioty i biegunka. Nie zawsze zatrucie grzybami objawia się tak szybko. Istnieją grzyby, których toksyny działają znacznie wolniej. Najbardziej znany przykład to muchomor sromotnikowy. Pierwsze objawy pojawiają się zwykle po kilku godzinach (a nawet dobie!) od spożycia. Podobnie jest w przypadku krowiaka podwiniętego czy piestrzenicy kasztanowatej. Zatrucie innym grzybem, w tym np. zasłonakiem rudym, może ujawnić się dopiero po 14 dniach!
Czego możesz się spodziewać?
Najczęściej podczas zatrucia cierpi układ pokarmowy. Najbardziej typowymi objawami są zwykle: ból brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Toksyny znajdujące się w grzybach wywołują jednak nie tylko zaburzenia gastryczne. Niekiedy atakują także układ nerwowy, powodując problemy neurologiczne i halucynacje. Do mniej oczywistych objawów zatrucia grzybami wymienić należą:
- ból głowy,
- obfite pocenie,
- zaczerwienienie twarzy,
- uczucie gorąca,
- łzawienie oczu,
- zaburzenia widzenia,
- spadek ciśnienia.
Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc
Przede wszystkim, nie lecz się na własną rękę. Co robić w takiej sytuacji? Jeśli podejrzewasz, że zatrułeś się grzybami, nie zwlekaj. Jak najszybciej sprowokuj wymioty, dzięki którym pozbędziesz się z organizmu przyczyny zatrucia. Woda z solą pomoże skutecznie wywołać wymioty. Wymiociny najlepiej zabezpieczyć do analizy, podobnie jak resztki potrawy lub pozostałości po czyszczeniu grzybów. Dzięki temu ułatwisz lekarzom identyfikację trucizny.
Nawet, jeśli szybko poczujesz się lepiej, zgłoś się do szpitala na obserwację. Nie zawsze kończy się na problemach z układem trawiennym. Zatrucie muchomorem sromotnikowym jest śmiertelnie niebezpieczne i tylko szybka reakcja lekarza uchroni Cię przed poważnymi problemami! Pamiętaj też, że do specjalisty powinny się zgłosić nie tylko osoby, u których wystąpiły objawy, ale wszyscy, którzy jedli podejrzaną potrawę.
Groźne grzyby jadalne?
Grzyby niezmiennie co sezon kuszą swoim smakiem – kurki na maśle czy podgrzybki w śmietanie mają wielu wielbicieli. Niestety pomimo tych walorów, nie wyróżniają się szczególnymi wartościami odżywczymi. Co więcej, składają się z niepełnowartościowego białka, które nie jest trawione przez Twój organizm. Z tego powodu są bardzo ciężkostrawne, i niepolecane małym dzieciom i osobom z zaburzeniami układu pokarmowego.
Te problemy Cię nie dotyczą? Mimo to nie przesadzaj z grzybami, zwłaszcza smażonymi czy duszonymi w tłuszczu. Ich nadmiar jest najczęstszą przyczyną zatrucia grzybami jadalnymi. Do objawów należą wspomniane wyżej ból brzucha, mdłości, biegunka czy też wymioty. Na szczęście dolegliwości te najczęściej szybko ustępują. Jeśli jest jednak inaczej, skontaktuj się z lekarzem. Każde zatrucie może być groźne dla Twojego zdrowia. Dlatego, jeśli jesteś amatorem grzybów, postaw na umiar, rozwagę i atlas – najlepszy przyjaciel grzybiarzy.