Awokado to owoc z Ameryki Środkowej i Południowej, który jest wyjątkowy nie tylko pod względem smaku. To skarbnica witamin i składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. Jakie substancje kryją się pod zieloną skórką awokado? Dowiedz się, jakie korzyści płyną z jedzenia tego owocu i jak kreatywnie włączyć go do Twojego jadłospisu.
Awokado pomaga walczyć z miażdżycą
Awokado ma cenne dla zdrowia właściwości. W jednym owocu znajduje się około 40 g tłuszczu. Ten kojarzy się z niezdrowym jedzeniem, jednak jednonienasycone tłuszcze w awokado działają przeciwmiażdżycowo. Beta-sitosterol to związek, który powoduje obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. Jednocześnie wpływa też korzystnie na poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Jeśli więc chorujesz na miażdżycę, warto, byś polubił ten owoc.
Odchudzanie? Jedz awokado
Badacze związani z brytyjskim Nutrition Journal przeanalizowali wpływ jedzenia awokado odmiany Hass na odchudzanie. Wyniki badań pokazały, że grupie osób, która codziennie jadła pół tego owocu, szybciej udało się zrzucić zbędne kilogramy. Badani stracili też więcej centymetrów w pasie niż grupa, która go nie jadła. Awokado ponadto zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadasz między posiłkami, a odchudzanie staje się skuteczne.
Awokado redukuje objawy starzenia się
Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis dowiedli, że związki znajdujące się w awokado zmniejszają objawy starzenia się u myszy. Zauważyli, że podawanie gryzoniom związku chemicznego obecnego m.in. w awokado (mononukleotydu nikotynoamidowego) hamuje procesy starzenia się, takie jak wzrost masy ciała, spadek aktywności fizycznej i obniżenie wrażliwości na insulinę. U badanych myszy wzrosła też siła mięśni szkieletowych, gęstość kości, a także poprawiła się praca wątroby i układu odpornościowego. Procesy komórkowe zachodzą podobnie u myszy i ludzi, dlatego odkrycie budzi nadzieje.
Awokado poprawia funkcjonowanie mózgu
Składniki odżywcze awokado sprawiają, że poprawia się koncentracja i pamięć. Zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza objawy i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Jeśli czeka Cię wysiłek umysłowy, np. sesja na studiach lub intensywna praca, możesz łatwo i w smaczny sposób wspomóc pracę swojego mózgu.
Awokado — jakie zawiera witaminy?
Ten owoc jest zalecany kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (wit. B9). Witamina B9 bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, na których niedobór są narażone przyszłe mamy. Awokado posiada witaminę E, która korzystnie wpływa na skórę i włosy. Zawiera też dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga układ nerwowy. Oprócz tego, ze względu na zawartość witamin C, A i przeciwutleniaczy, awokado ma właściwości przeciwnowotworowe.
Jakie jeszcze właściwości ma awokado?
To jeszcze nie wszystkie właściwości zdrowotne awokado. Zawiera ono barwniki: luteinę i zeaksantynę, które doskonale wpływają na wzrok. Wspomaga też pracę układu pokarmowego. Może pomóc Ci uniknąć zaparcia, biegunki, wzdęć czy wrzodów żołądka. Dzięki polifenolom i flawonoidom przeciwdziała zapaleniom. Awokado zmniejsza ryzyko udaru, poprawia wchłanianie substancji odżywczych w jelitach i jest zalecane osobom chorującym na cukrzycę.
Jak jeść awokado?
Awokado ma niezbyt wyraźny smak, warto więc przyprawić je w odpowiedni sposób. Do tego świetnie posłuży cytryna, świeżo mielony pieprz i oliwa z oliwek. Warte skosztowania są zupy z wykorzystaniem tego owocu, np. chłodnik z awokado. Dzięki wyjątkowej maślanej konsystencji owoc może służyć jako pasta do kanapek. Możesz też przyrządzić z niego pożywną sałatkę lub smoothie. Zainspiruj się i wpisz awokado do stałego menu.
Sałatka z awokado, arbuzem i serem halloumi (2 porcje) | Składniki:
Sos:
Jak to zrobić? Przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj ze sobą 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżkę miodu, dopraw solą. Do miski wrzuć mix sałat z rukolą, pokrojonego arbuza i awokado. 125 g sera halloumi pokrój na plasterki, zgrilluj i dodaj do sałatki. Całość dopraw octem balsamicznym i pieprzem. |
Smoothie z awokado (1 porcja) | Składniki:
Jak to zrobić? Wyciśnij sok z pomarańczy. Obierz awokado i ogórka, wrzuć pokrojone do blendera, dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, szpinak i sok jabłkowy. Zmiksuj na gładką konsystencję. |