Polipy żołądka to narośla, które znajdują się na błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Po czym poznasz, że je masz i jakie mogą być ich przyczyny? Polip żołądka może być niegroźny, ale czasami może też świadczyć o poważnej chorobie. Kiedy powinieneś udać się z tą dolegliwością do lekarza?
Czym są polipy żołądka?
Polip jest rozrostem błony śluzowej. Ma on maczugowaty kształt – posiada cienką nóżkę. Najczęściej jest ich wiele. Z czasem, w miarę wzrostu coraz bardziej odstają od ściany przewodu pokarmowego. Z reguły mają od kilku milimetrów do kilku centymetrów.
Polip żołądka – przyczyny występowania
Głównym winowajcą jest niezdrowa dieta – zbyt tłuste, smażone i przetworzone pokarmy oraz niedobór warzyw i owoców. Schorzenie to, zwane też zespołem rodzinnej polipowatości jest uwarunkowane genetycznie. Zdarza się, że licznym polipom w jelicie grubym i żołądku towarzyszą też łagodne nowotwory kości, tarczycy i jelita cienkiego.
Inną przyczyną jest zapalenie błony śluzowej żołądka. Jest ono wynikiem nadużywania alkoholu, aspiryny lub środków przeciwbólowych, a także leków z grupy inhibitorów pompy protonowej, stosowanych, by zneutralizować odczyn pH żołądka.
Polip żołądka – objawy, po których go rozpoznasz
Polipy w żołądku są najczęściej odkrywane podczas innego badania, np. podczas gastroskopii wykonywanej w celu zdiagnozowania choroby niezwiązanej z polipem. Większość polipów nie daje objawów, jednak niektóre z nich mogą być przyczyną mało charakterystycznych dolegliwości.
Czasami pojawia się krwawienie z przewodu pokarmowego, wymioty, bóle brzucha, zgaga, odbijanie lub silny ból w nadbrzuszu. Możesz być też osłabiony i przechodzić biegunkę. Zdarza się, że polip, który znacznie urósł, zwęża światło przewodu pokarmowego. Skutkuje to problemami w przyswajaniu pokarmu, a w konsekwencji spadkiem masy ciała.
Z biegiem czasu polipy mogą u Ciebie samoistnie zaniknąć, pozostawać w formie niezmienionej lub też powiększyć się i przekształcić się w gruczolaki, czyli łagodne nowotwory, a te z kolei w niektórych przypadkach w nowotwory złośliwe. Dlatego dokładnie zbadaj każdego polipa pod mikroskopem i wykonaj biopsję.
Polip hyperplastyczny żołądka
Jednym z najczęstszych rodzajów narośli jest polip hyperplastyczny żołądka. Stanowi on 75% wszystkich polipów żołądka. Powstaje w wyniku nadmiernej, niekontrolowanej regeneracji błony śluzowej żołądka. Odbywa się to na skutek stanu zapalnego, występującego np. przy chorobie wrzodowej żołądka. Polipy tego typu zmieniają się w kierunku nowotworów w zaledwie 0,5-7% przypadków.
Kiedy Twoja diagnoza to polip żołądka – co robić?
Jeśli polip zostanie u Ciebie wykryty, nie lekceważ go. Gdy polipy są nieduże, a przyczyną ich powstawania są procesy zapalne, dobrane przez gastrologa leki zapobiegną dalszemu powstawaniu polipów. Najczęściej jednak powinny być usuwane, bo same nie znikną.
Lekarz powinien wysłać próbki do badania histopatologicznego. Usunąć powinieneś każdego polipa, który daje objawy, jest gruczolakiem lub jeśli jego wymiary przekraczają 2 cm. Po roku od zabiegu konieczne jest wykonanie badania endoskopowego.
Jeśli po zabiegu okaże się, że oprócz polipów, w Twoim żołądku występuje też bakteria Helicobacter pylori, specjalista przepisze leki, dzięki którym zostanie wydalona z organizmu. W innych przypadkach, kiedy polipy są mniejsze, wystarczy zwykła obserwacja.
Polip żołądka a dieta. Co jeść, a czego unikać?
Jedząc produkty bogatoresztkowe (o dużej zawartości błonnika), możesz ograniczyć ryzyko wystąpienia polipów. Najważniejszym składnikiem Twojej diety powinien być błonnik występujący w kaszy gryczanej, ryżu, płatkach owsianych, bananach, gruszkach, jabłkach, czy fasoli. Pij też dużo płynów (najlepiej wody) – około 2-3 l dziennie. Zrezygnuj całkowicie z tłustych, smażonych długo potraw oraz przetworzonej żywności, która zawiera duże ilości konserwantów.