Refluks żołądkowo-jelitowy jest dość częstą przypadłością. Jego objawy złagodzisz dzięki lekkostrawnej diecie i zmianie trybu życia. Nie musisz rezygnować z ulubionych warzyw. Jakie owoce przy refluksie nie zwiększą przykrych dolegliwości i w jakiej postaci możesz je jeść? O tym w tekście.
Czym jest refluks?
Refluks żołądkowo-jelitowy to inaczej cofanie się treści żołądka w górę układu pokarmowego. Jest to wynikiem nieprawidłowego działania mięśnia zwieracza dolnego przełyku. W prawidłowych warunkach powinien on zapobiegać zarzucaniu treści pokarmowej do przełyku.
Jednak jeśli ta przypadłość dopadnie Ciebie, możesz zmagać się ze zgagą, stanem zapalnym i bólem, który promieniuje do szyi, bólem za mostkiem lub w nadbrzuszu. Do refluksu może dochodzić też w wyniku palenia papierosów, nadużywania alkoholu, ciąży, cukrzycy, otyłości, przy urazach klatki piersiowej, tłustej, ciężkostrawnej diecie oraz w wyniku zaburzeń hormonalnych.
Dieta przy refluksie
Dieta w tym przypadku ma leczniczy charakter. Jej celem jest złagodzenie symptomów choroby. Możesz się stosować do niej nie tylko przy samym refluksie, ale również w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Umieszczaj w swoim jadłospisie jedynie potrawy lekkostrawne, tzn. takie, które nie zalegają zbyt długo w żołądku, a ich trawienie jest łatwe. Niestety musisz zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, a także z picia kawy, mocnej herbaty i alkoholu.
W Twoim menu powinny znaleźć się takie przysmaki, które zapobiegają cofaniu się treści pokarmowej do przełyku poprzez podnoszenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku. Do takich produktów należą przetwory mleczne, jajka, chude mięso i ryby.
Jedz też lekko czerstwe pieczywo, ziemniaki i siemię lniane. Restrykcyjna dieta nie oznacza, że musisz rezygnować z ulubionych roślin. Dalej dowiesz się jakie owoce i warzywa można jeść przy refluksie.
Jakie owoce i warzywa jeść przy refluksie?
Nie wszystkie rośliny są wskazane przy leczeniu refluksu. Bezpieczna jest jednak większość, pod warunkiem, że będą w odpowiedniej postaci lub typie.
Oto 2 typy produktów, które nie zwiększą Twoich dolegliwości:
Warzywa gotowane
Jeśli zadajesz sobie pytanie, jakie warzywa można jeść przy refluksie, to odpowiedź jest prosta – prawie wszystkie gotowane. Możesz je ugotować w wodzie lub na parze. Jeśli nie odpowiada Ci taka forma, zmiksuj je na gładkie puree lub zupę i dodaj trochę masła.
Takie warzywa możesz spożywać jako dodatek do obiadu lub w formie pasty na kanapkę. Sięgaj często po marchew, buraki, szpinak i ziemniaki. Warzywa mrożone lub z puszki również Ci nie zaszkodzą.
Unikaj pomidorów i ich przetworów, cebuli, warzyw kapustnych, strączkowych, szparagów, karczochów, rzodkiewki i kukurydzy. Mogą one (zwłaszcza cebula, szparagi i karczochy) wywoływać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie mięśnia zwieracza przełyku.
Niesłodkie owoce
Ważną kwestią jest również pytanie – jakie owoce przy refluksie Ci nie zaszkodzą? Zalecenia nie są bardzo restrykcyjne. Powinieneś jednak unikać owoców suszonych i słodkich, np. bananów, winogron i cytrusów: cytryn, grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek. Owoce cytrusowe nasilają ból przy stanach zapalnych przełyku i zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego.
Przed spożyciem obierz owoce ze skórki i oczyść z pestek. Możesz sobie przygotować mus z jabłek lub świeżo wyciskany sok.
Jakie owoce można jeść przy wrzodach żołądka?
Jeśli zmagasz się z chorobą wrzodową, nie musisz rezygnować z owoców. Dozwolone jest spożywanie owoców dojrzałych i gotowanych. Możesz też pić świeżo wyciśnięte soki.
Dieta jest pomocna, ale jeśli Twój refluks jest wyjątkowo uporczywy, skonsultuj się z lekarzem – sama dieta może nie wystarczyć. Specjalista dobierze leki, które zmniejszą przykre objawy i w końcu wyleczą dolegliwość.