Grzybica przełyku świadczy o tym, że układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo. Z tego powodu często cierpią na nią osoby z zespołem AIDS. Najczęstszą przyczyną jest infekcja grzybicza, chociaż powody mogą być też inne. Rozpoznaj i wylecz tę rzadką przypadłość.
Jakie są przyczyny choroby?
Grzybicę przełyku powodują grzyby z rodzaju Candida, zwłaszcza gatunek Candida albicans. Występują one fizjologicznie w przewodzie pokarmowym, gdzie nie dają żadnych niepokojących objawów. Jednak jeśli Twój układ odpornościowy jest osłabiony, mogą się one rozprzestrzeniać i wywołują symptomy choroby.
U kogo występuje grzybica przełyku?
Niektóre osoby są bardziej narażone na grzybicę przewodu pokarmowego. Chodzi tu przede wszystkim o chorych na AIDS, cukrzycę i schorzenia autoimmunologiczne, a także przyjmujących leki immunosupresyjne (np. po przeszczepie). Jeśli długo przyjmowałeś antybiotyki, leki przeciwwrzodowe albo masz problemy z układem pokarmowym, wówczas też możesz cierpieć na grzybicę przełyku.
Jakie są inne czynniki ryzyka?
Istnieją czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo pojawienia się grzybicy układu pokarmowego – nawet u osób, które nie mają problemów z odpornością. Są to:
- niektóre zabiegi chirurgiczne,
- rozległe rany pourazowe,
- uzależnienie od alkoholu i narkotyków,
- niektóre choroby (toczeń trzewny, niedrożność przełyku, niedoczynność przytarczyc),
- niedobór witamin A, B1, B2 i żelaza,
- dieta bogata w węglowodany („karmią” one Candidę).
Grzybica przełyku – objawy
Dowiedz się, jakie objawy daje grzybica przełyku, by szybko ją rozpoznać. Przede wszystkim może pojawić się u Ciebie ból w trakcie przełykania. Towarzyszy mu zgaga, nudności i uczucie obecności ciała obcego w przełyku, które wywołuje dyskomfort w okolicy mostka. Grzybica przełyku objawia się też gorączką, dreszczami, bólem pleców i kręgosłupa. Niektórzy skarżą się na ból brzucha.
Co robić, gdy podejrzewasz u siebie chorobę?
Jeśli zauważyłeś u siebie objawy grzybicy przełyku, nie zwlekaj i udaj się do lekarza. Poza zestawem objawów mogą pojawić się u Ciebie afty – to jasna informacja od organizmu, że Twoja odporność jest obniżona. Specjalista zbierze wywiad i przeprowadzi potrzebne badania, by zdiagnozować chorobę i dobrać metodę leczenia.
Jak zdiagnozować grzybicę przełyku?
Na podstawie zebranego wywiadu można wstępnie zdiagnozować chorobę. By ją potwierdzić, lekarz wykona dodatkowe badania. Najważniejszym jest gastroskopia, która polega na wprowadzeniu do przełyku przewodu, dzięki któremu lekarz ocenia stan błony śluzowej. Wycinki pobrane podczas tego badania mogą służyć do zidentyfikowania gatunku patogenu, który spowodował chorobę.
Jak wygląda leczenie?
Nie ma jednej kuracji dla wszystkich – dobiera się ją indywidualnie do każdego pacjenta. Wszystko zależy od ogólnego stanu Twojego zdrowia, dokładnej przyczyny choroby i stopnia nasilenia objawów. Jeśli grzybica została wykryta przez przypadek i przebiega bezobjawowo, leczenie nie jest wskazane. Kiedy choroba daje o sobie znać, ale układ odpornościowy działa prawidłowo, pacjent zażywa leki doustne, które nie wchłaniają się do krwiobiegu.
Przy bardziej zaawansowanej chorobie, osobom z zaburzeniami odporności podaje się leki doustne, ale takie, które dostają się do krwiobiegu. Z kolei chorzy cierpiący na ciężki niedobór odporności przyjmują leki dożylnie.
Wspomóż organizm dietą
Przy zwalczaniu grzybicy przełyku pomoże Ci odpowiednia dieta. Wyeliminuj z jadłospisu cukier i jedzenie z dużą zawartością prostych węglowodanów, które stanowią pożywkę dla drobnoustrojów. Unikaj produktów z mąki pszennej, w tym np. białego pieczywa, a także sera pleśniowego. Postaw na białko, nabiał, warzywa i chleb razowy.
Włącz do swojej diety nienasycone kwasy tłuszczowe – znajdziesz je w oleju i siemieniu lnianym oraz oliwie z oliwek, rybach morskich i pestkach dyni. Nie pij płynów przed jedzeniem, w trakcie i zaraz po posiłku – powoduje to rozcieńczanie soków trawiennych.
Przestrzeganie diety zapewni Ci ochronę przed rozwojem grzybów w organizmie, ale wskazana jest również pomoc lekarza, dlatego nie lecz grzybicy przełyku na własną rękę. Lepiej postawić na sprawdzone naukowo rozwiązanie, dlatego skonsultuj się ze specjalistą.