Zatrucie pokarmowe wywołane salmonellą stanowi najczęstszą przyczynę dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Jak odróżnić je od zwykłego zatrucia? Jak uchronić się przed zatruciem salmonellą? Jak sobie pomóc i kiedy udać się do lekarza?
Salmonella – jak można się zarazić?
Do zarażenia się salmonellą może dojść, gdy zjesz żywność lub wypijesz wodę, która jest zanieczyszczona odchodami zwierząt. Wtedy salmonella przedostaje się do przewodu pokarmowego. Bakterie występują też w surowym, niedogotowanym mięsie. Musisz również szczególną uwagę zwracać na bezpieczeństwo i higienę przy kontaktach ze zwierzętami.
Salmonella – czy jest zaraźliwa?
Salmonella zaliczana jest do chorób zakaźnych. Możesz się nią zarazić od drugiej osoby, która jest chora lub jest wyłącznie nosicielem bakterii. Dochodzi do tego w przypadku nieprzestrzegania higieny, np. korzystania z tej samej toalety i spożycia jedzenia, które miało wcześniej styczność z osobą zarażoną.
Zatrucie pokarmowe – salmonella
Zarażenie bakterią salmonelli najczęściej objawia się zatruciem pokarmowym. Symptomy zależą w dużej mierze od stanu zdrowia, odporności i ilości bakterii, które dostały się do organizmu. Te czynniki wpływają na stopień zaawansowania zatrucia: u niektórych choroba trwa kilka dni, a jej przebieg jest łagodny, a u innych może trwać dłużej i objawy są cięższe.
Najczęstszym objawem jest wysoka gorączka, wyczerpanie i osłabienie, nudności, bóle brzucha, różowa wysypka, która może obejmować całe ciało. Czasami chorobie towarzyszą bóle głowy, wymioty i biegunka. Zwykle powyższe objawy pojawiają się od 6 do 72 godzin od zarażenia bakterią.
Czasami stolec jest wodnisty, można zauważyć w nim śluz lub krew. W skrajnych przypadkach dochodzi do rozwoju posocznicy, czyli sepsy. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości koniecznie udaj się do lekarza, który przeprowadzi diagnostykę.
Salmonella: ile trwa leczenie?
Z reguły leczenie zatrucia pokarmowego wywołanego salmonellą nie jest konieczne. Objawy powinny ustąpić samoistnie po upływie 5-7 dni. Jeśli występuje u Ciebie biegunka, koniecznie pij dużo wody i przyjmuj elektrolity. Zaopatrz się w preparaty nawadniające, które uzupełnią stracone elektrolity (np. Litorsal Biegunka lub Orsalit Nutris w saszetkach).
Kiedy już staniesz na nogi, pamiętaj o tym, by przyjmować probiotyki, czyli preparaty z kulturami bakterii, które mają pozytywny wpływ na organizm i pomagają w odbudowie naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego (np. Floractin Enteric w kapsułkach).
Jeżeli jednak przebieg choroby jest ciężki, objawy są niepokojące i nie ustępują, a ponadto wystąpiła u Ciebie wysypka i wysoka gorączka – jak najszybciej udaj się do lekarza, ponieważ konieczne może się okazać stosowanie antybiotyków, leków przeciwbólowych i przeciwbiegunkowych.
Jak uchronić się przed zakażeniem?
W łatwy sposób możesz uchronić się przed zatruciem pokarmowym wywołanym salmonellą. W tym celu stosuj się do prostych zasad profilaktyki.
- Myj ręce po skorzystaniu z toalety i przed przygotowywaniem posiłków.
- Przechowuj jedzenie w lodówce i zwracaj uwagę na jego termin przydatności do spożycia.
- Zachowaj zasady prawidłowej higieny podczas kontaktu ze zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego np. jajami kurzymi.
- Gdy odmrozisz jedzenie, nie wkładaj go ponownie do zamrażarki.
- Parz we wrzącej wodzie jaja, z których będziesz przygotowywał desery.
- Pij mleko tylko pasteryzowane, unikaj wody z nieznanego źródła.
- Używaj osobnych desek do krojenia surowego mięsa i innych produktów.