Okres letni sprzyja grzybobraniu – wędrówki po lasach i łąkach często kończą się pokaźnym zbiorem grzybów. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, a odpowiednio przygotowane przetwory mogą przetrwać cały rok. Chociaż często podnosi się temat wątpliwych walorów zdrowotnych grzybów to ich popularność nie słabnie. Zbierasz grzyby albo często je kupujesz? Jeśli tak, sprawdź, co powinieneś wiedzieć na temat zatrucia grzybami?
Najbardziej trujące grzyby to…muchomor?
Myśląc o najbardziej trujących grzybach, pewnie przychodzi Ci na myśl muchomor. Za zdecydowaną większość przypadków zatruć odpowiadają jego dwie odmiany – zielonawy i jadowity.
Wielu grzybiarzy umie rozpoznać trujące grzyby – sytuację jednak komplikuje fakt, że wiele odmian grzybów jadalnych może być pomylonych z trującymi. Objawy zatrucia nie zawsze występują od razu – niejednokrotnie mija kilka godzin, zanim pojawią się symptomy będące efektem działania toksyn grzybów. Niestety czas działa na naszą niekorzyść i nieraz późne wdrożenie leczenia (będące konsekwencją późnych objawów) nie daje gwarancji wyleczenia.
Jakie grzyby są trujące?
Chociaż zbieranie grzybów sprawia grzybiarzom dużą przyjemność, to nie zawsze kończy się dobrze. Dlatego też koniecznie należy zaznajomić się z atlasem grzybów oraz nabrać umiejętności rozpoznawania grzybów jadalnych (na przykład od osób, które zbierają grzyby przez długi czas i mają odpowiednie doświadczenie). Zastanawiasz się, jakie grzyby są trujące?
Do najbardziej trujących grzybów należą:
- muchomor sromotnikowy,
- muchomor zielonawy,
- piestrznica kasztanowata
- zasłoniak (rudy i brodaty),
- strzępiak,
- piestrzenica kasztanowaty,
- maślanka wiązkowa.
Jakie są objawy zatrucia grzybami?
Symptomy, które towarzyszą zatruciom grzybami często pojawiają się w kilka godzin po ich spożyciu – czasem nawet po 12 godzinach. Niejednokrotnie wcale nie wskazują one od razu na zatrucie grzybami. Ból brzucha, biegunka i wymioty to częste objawy, które poprzedzają znacznie poważniejsze symptomy.
Bywa, że objawy po spożyciu grzybów przypominają te, które są charakterystyczne dla znacznie mniej groźnego zatrucia pokarmowego czy zwykłych niestrawności.
Co zrobić w przypadku spożycia trujących grzybów?
Zazwyczaj spożycie niejadalnych, trujących grzybów kończy się wystąpieniem dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są to typowe symptomy, które towarzyszą zatruciom pokarmowym. Zaliczamy do nich:
- nudności,
- wymioty,
- biegunkę,
- ból brzucha.
Można powiedzieć, że objawy tego typu należą do stosunkowo łagodnych i niegroźnych w porównaniu do znacznie poważniejszych, takich jak uszkodzenie wątroby czy nerek po spożyciu muchomora sromotnikowego. Spożycie tego typu grzybów może doprowadzić nawet do śmierci.
Czy wiesz, że…?
Wiele grzybów jadalnych wygląda podobnie do grzybów trujących. Łatwo je pomylić. Jeśli zatem jakikolwiek okaz budzi Twoje – nawet najmniejsze – wątpliwości, nie zrywaj go!
Co zatem zrobić, jeśli wystąpią u Ciebie objawy ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu grzybów?
Po pierwsze, nie odwlekaj w czasie wizyty u lekarza. Najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z najbliższym oddziałem SOR (Szpitalny Oddział Ratunkowy). Na podstawie przeprowadzonych badań lekarz zadecyduje, jakie leczenie wdrożyć w Twoim przypadku. W naprawdę poważnych sytuacjach może okazać się konieczne pozostanie w szpitalu na oddziale toksykologicznym.
Podejrzewasz u siebie zatrucie grzybami? Jak najszybciej udaj się do lekarza, ponieważ pojawiające się pierwsze objawy ze strony przewodu pokarmowego mogą poprzedzać inne, znacznie poważniejsze.