W sklepie możemy znaleźć różne rodzaje soli – jodowaną, himalajską, kamienną, morską i wiele innych. Nie wiesz, którą wybrać? Przeczytaj artykuł – poznaj właściwości różnych soli i dowiedz się, która z nich jest najzdrowsza. Podpowiadamy też, do jakich potraw je dodawać.
Do czego potrzebna nam sól?
Naturalna sól jest bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu, który kontroluje gospodarkę wodną. Sól wchodzi w skład osocza krwi oraz płynu owodniowego i jest odpowiedzialna m.in. za prawidłowe ciśnienie krwi. Ponadto bierze ona udział w skurczu i rozkurczu serca.
Niedobór soli może powodować odwodnienie, prowadzić do obrzęku mózgu i zaburzeń oddychania. Koniecznie musisz zwracać uwagę na jej poziom przy niedoczynności tarczycy i wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ może wtedy wówczas dochodzić do jej niedoboru.
Niestety, nadmiar soli też nie jest wskazany. Może ona powodować m.in.:
- nadciśnienie krwi,
- zaburzenia rytmu serca,
- zawał, udar mózgu,
- zaburzenia koncentracji, o
- osteoporozę,
- zaćmę,
- wrzody żołądka,
- reumatoidalne zapalenie stawów.
Sól rafinowana – czy należy jej unikać?
Sól rafinowana jest szkodliwa, może powodować przyrost wagi i zatrzymanie wody w organizmie. Unikaj jej, rezygnuj także z produktów wysoko przetworzonych (zawierają zwykle bardzo duże ilości soli). Sięgaj raczej po świeże warzywa i owoce.
Sól – która najzdrowsza?
Pewnie czasami zdarza Ci się długi czas spędzać przed marketowymi półkami, zastanawiając się, która sól jest najzdrowsza. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów soli, co dodatkowo utrudnia wybór. Oczywiście trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaka sól jest najzdrowsza i najczystsza z występujących na ziemi. Powszechnie uważa się, że najzdrowsza sól spożywcza, to sól morska. Oprócz sodu, zawiera ona także magnez, selen, lit i jod. Jest intensywna w smaku, dlatego możesz używać jej w mniejszych ilościach niż zwykłej soli kuchennej.
Sól kamienna
Sól kamienna jest nieprzetworzona. Wydobywana jest tradycyjną metodą górniczą, następnie ulega kruszeniu i mieleniu. Zawiera ona największą ilość cennych minerałów. Wartą polecenia jest sól z Kłodawy (pozbawiona chemikaliów) oraz sól bocheńska, otrzymywana ze źródeł solankowych. Sól kamienna nie posiada gorzkiego smaku, więc z powodzeniem możesz dodawać ją do każdej potrawy.
Sól jodowana
Od XX wieku sól wzbogacana jest jodem, by zapobiegać jego niedoborom. Pamiętaj jednak, że sól morska czy kamienna są bogate naturalnie w jod, a ponadto zawierają ok. 80 innych pierwiastków – jeśli więc dbasz o zdrową dietę, najlepiej wybieraj sól nierafinowaną.
Jaka sól jest najzdrowsza i najczystsza z występujących na ziemi?
Najzdrowszą i najczystszą solą występującą na ziemi jest sól himalajska. Oprócz magnezu zawiera także siarczany i żelazo. Nie tylko wzbogaca smak potraw np. kasz, mięs, ziemniaków czy surówek, ale może być również używana do kąpieli. Łagodzi objawy schorzeń reumatycznych, dodatkowo możesz stosować ją jako formę peelingu, który usunie ze skóry martwy naskórek.
Sól hawajska
Mniej znanym rodzajem soli jest sól hawajska. Występuje ona w różnych kolorach np. różowym, zielonym, a nawet czarnym. Zawiera węgiel, przez co ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga trawienie. Powstaje przez odfiltrowanie wody z Oceanu Spokojnego, jej smak jest bardzo słony, więc świetnie nadaje się do ryb, owoców morza i mięs.
Sól peruwiańska
Powstaje w wyniku odparowania wód strumieni w Andach. Zawiera magnez, żelazo, wapń, miedź i cynk. Chętnie stosowana jest do potraw z ryb, mięs, owoców morza, sałatek oraz zup. Wydobywa także smak warzyw np. pomidorów czy ogórków.
Jaka ilość soli w diecie jest odpowiednia?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy dziennie jeść nie więcej niż 5g soli. Statystycznie spożywamy jej aż 3 razy więcej. Koniecznie zwracaj zatem uwagę na to, ile dodajesz jej do posiłków, a także pamiętaj o spożywaniu produktów nieprzetworzonych.