Dynia kojarzy Ci się przede wszystkim z halloweenową dekoracją? Nie każdy wie, że to smaczne i odżywcze warzywo ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Jakie witaminy zawiera dynia? Poznaj 6 powodów, dla których warto ją jeść i dowiedz się, jak niebanalnie ją przyrządzić.
Dynia – warzywo czy owoc?
W tej kwestii toczą się spory, jednak prawdą jest, że dynię zalicza się – tak samo jak ogórka lub melona – do warzyw z rodziny dyniowatych. W grupie tej znajdują się również arbuzy, cukinie, kabaczki i tykwy. W Polsce najbardziej popularna jest dynia olbrzymia o żółto-pomarańczowym zabarwieniu.
-
Dynia – źródło składników odżywczych
Warto sięgnąć po dynię, ponieważ jest ona źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera pierwiastki takie jak: potas, wapń, fosfor, magnez, czy żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. W dyni występuje też wysoka zawartość karotenu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie zmysłu wzroku, opóźnia pojawienie się zmarszczek i (jako silny przeciwutleniacz) zapobiega nowotworom.
-
Dynia – witaminy (również dla kobiet w ciąży!)
Witaminy umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Twój organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, dlatego tak ważne jest, byś przyjmował je z pożywieniem. Miąższ dyni zawiera sporo witamin, zaczynając od rozpuszczalnych w tłuszczach (czyli A, E, K), aż do takich rozpuszczalnych w wodzie (np. C i witaminy z grupy B). Oprócz tego w dyni znajduje się również kwas pantotenowy i kwas foliowy – konieczny do prawidłowego rozwoju płodu w okresie ciąży.
-
Dynia wzmacnia układ odpornościowy
Dynia, dzięki zawartości witaminy C i cynku, wzmacnia układ odpornościowy. Kubek gotowanej dyni pokrywa aż 19% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto, dzięki karotenowi łagodzi ona procesy zapalne. Warto, byś sięgnął po tą naturalną skarbnicę zdrowia, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy Twój organizm jest szczególnie narażony na infekcje.
-
Dynia pomocna przy odchudzaniu
Dynia może być świetnym składnikiem diety – 100 g tego warzywa zawiera jedynie 30 kcal. Ponadto zawiera też błonnik, który sprawia, że poczujesz się syty na dłużej, a przy tym jest lekkostrawna.
-
Idealne nawilżenie
Dynia składa się aż z 90% z wody. Warto po nią sięgać nie tylko w chłodne dni, ale również latem – spożywana w większych ilościach pomaga uzupełnić płyny w organizmie. Poprawia również nawilżenie skóry.
-
Zdrowotne właściwości pestek dyni
Jedzenie pestek dyni świetnie sprawdza się w zwalczaniu pasożytów u dzieci, w szczególności tasiemca. Ich spożywanie może przynieść pozytywny wpływ na zdrowie mężczyzn, ponieważ zapobiegają one rozrostowi prostaty.
Jak jeść dynię ?
Przyrządzanie dyni nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupą. Oto przepis na pyszną sałatkę z pieczoną dynią, która świetnie sprawdzi się w roli jesiennej przystawki, podwieczorku lub kolacji!
Sałatka z pieczona dynią
Składniki:
• 500 g dyni,
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
• 1 łyżka oliwy,
• 1 łyżka miodu,
• 1/4 szklanki orzechów włoskich,
• 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak,
• 1 garść szpinaku,
• 100 g sera feta.
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku. Wymieszaj z oliwą i miodem. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Zagotuj kaszę w osolonej wodzie do miękkości i dodaj do upieczonej dyni. Wymieszaj z orzechami i opłukanym szpinakiem. Nałóż sałatkę na talerze i posyp serem feta. Smacznego!