Bakterią Helicobacter pylori jest zarażonych około 70% osób w krajach rozwijających się i 30% w krajach rozwiniętych. Bytuje ona zazwyczaj w błonie śluzowej żołądka. Jakie dolegliwości wywołuje Helicobacter pylori? W jaki sposób możesz się nią zarazić i co zrobić w takim wypadku?
Jak dochodzi do zarażenia bakterią?
Bakteria pylori rozprzestrzenia się drogą pokarmową. Ludzie zarażają się przez picie z jednej butelki, jedzenie ze wspólnych naczyń, używanie tych samych sztućców. Możesz też zakazić się bezpośrednią drogą usta-usta. Najczęściej dochodzi do tego już w dzieciństwie, np. gdy dzieci bawią się wspólnymi zabawkami (i np. wkładają je do buzi). Bakteria, mimo obecności kwasu żołądkowego, może bytować w żołądku przez wiele lat, nie powodując żadnych dolegliwości.
Czy grozi zakażenie Helicobacter pylori?
Pierwsze dolegliwości to zapalenie żołądka z uszkodzeniem błony śluzowej. Pod wpływem infekcji narząd produkuje mniej kwasu solnego i śluzu. Objawy często ustają, a choroba samoistnie zanika. Czasem przeradza się w formę przewlekłą. Może pojawić się także choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, a w wyjątkowych przypadkach rak żołądka. Czasem kończy się na dyspepsji, czyli przewlekłych problemach z trawieniem.
Bakteria pylori: jak rozpoznać zakażenie?
Przez wiele lat możesz nie odczuwać objawów i nie wiedzieć o istnieniu bakterii w Twoim organizmie. Pacjenci zazwyczaj dowiadują się o tym dopiero po wystąpieniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Towarzyszy im ból brzucha i okolic nadbrzusza, a także odbijanie, mdłości czy utrata apetytu. Możesz mieć problemy z wypróżnianiem się, zaparcia, wzdęcia. Wymioty i ból po posiłku to objawy sygnalizujące wrzody żołądka.
Jak zdiagnozować zakażenie bakterią?
Metody wykrywania Helicobacter pylori dzieli się na inwazyjne i nieinwazyjne. Do tych pierwszych zalicza się m.in. gastroskopię. Badanie polega na wprowadzeniu do żołądka przez jamę ustną cienkiego przewodu i pobraniu wycinka z błony śluzowej narządu. Uzyskany materiał bada się pod kątem obecności bakterii.
Specjalista może zlecić Ci także badania krwi i kału. Jeśli chcesz samodzielnie i szybko dowiedzieć się, czy jesteś zarażony Helicobacter pylori, możesz wykonać w domu prosty test przesiewowy (w aptece dostępne są łatwe do wykonania testy, np. Diago-HP Test czy Zdrowy żołądek Helicobacter Test). Wystarczy pobrać krew z palca za pomocą pipety i nanieść na płytkę testową. Wynik odczytasz już po 15 minutach.
Helicobacter pylori – leczenie
Jeśli Twój test dał pozytywny wynik, koniecznie udaj się do lekarza. Bakteria powodująca wrzody żołądka potrafi być uciążliwa. Po potwierdzeniu diagnozy lekarz w ramach kuracji przepisuje antybiotyki. Podaje się też leki, które zmniejszają wydzielanie kwasu żołądkowego. Leczenie farmakologiczne trwa około tygodnia. Jeśli po miesiącu od kuracji badania nie wykażą obecności bakterii, oznacza to, że jesteś zdrowy.
Dieta przy Helicobacter pylori
Leczenie będzie efektywniejsze, jeśli wprowadzisz kilka zmian w swoim jadłospisie. Dieta przyda się też przy chorobie wrzodowej. Bardzo ważne jest, byś jadł częściej, a w mniejszych ilościach. Najlepiej, aby odstępy między posiłkami wynosiły 2-3 godziny. Dzięki temu nie obciążysz żołądka. Postaw na dania gotowane, duszone i pieczone. Najlepiej sprawdzą się warzywa i chude mięso drobiowe. Bez obaw możesz jeść jaja, owoce i masło. Nie obawiaj się też przypraw ziołowych.
Czego lepiej unikać?
Wystrzegaj się produktów, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Głównie chodzi o smażone potrawy, napoje gazowane, alkohol, kawę i ostre przyprawy. Zaszkodzi Ci też tłuste mięso, wędzonki i słone, przetwarzane produkty. Powstrzymaj się od czekolady, cukierków, słodkich ciast. Ważne również, by unikać palenia papierosów, które podrażniają błonę śluzową żołądka.