Niestrawność wiąże się z uczuciem dyskomfortu, pełności, zgagą, mdłościami i wymiotami. Pewnie i Ty choć raz w życiu ich doświadczyłeś. Najważniejsze, by odkryć przyczynę dolegliwości i podjąć właściwe leczenie. Co może powodować niestrawność? Jakich potraw unikać i co jeść, gdy dosięgnie Cię ten problem?
Niestrawność – czym jest i jakie są jej przyczyny?
O przewlekłej niestrawności wywołanej inną chorobą możesz mówić, gdy dolegliwości towarzyszące jej występują co najmniej przez 3 miesiące. W tym czasie objawy mogą mieć różne nasilenie i nie muszą pojawiać się codziennie. Przyczyną mogą być różne choroby np. wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks, zapalenie lub rak żołądka czy też zapalenie trzustki i rak przełyku.
Drugim typem niestrawności jest niestrawność czynnościowa. Wywołują ją leki, zjedzenie nieświeżego posiłku, wrażliwość żołądka, nadmierny stres i podrażnienie dymem tytoniowym.
Charakterystyczne objawy niestrawności
Po czym rozpoznasz, że to nie zatrucie, a niestrawność? Do głównych objawów niestrawności należą:
Jeśli te dolegliwości dotyczą Ciebie, trwają dłużej niż 3 miesiące, masz więcej niż 45 lat i pojawiają się u Ciebie też inne objawy, np. niedokrwistość, krew w kale, chudnięcie i problemy z połykaniem, może to oznaczać niestrawność. Koniecznie udaj się do lekarza, który zbierze wywiad i wykona badania – endoskopowe, USG brzucha lub badanie radiologiczne.
Niestrawność – co jeść?
Jeśli chcesz uniknąć niestrawności, stosuj się do kilku zasad. Jedz 3-4 posiłki dziennie, jedz wolno, w spokoju i przeżuwaj dokładnie każdy kęs. Kolację zjedz najpóźniej na 3 godziny przed snem. Unikaj smażonych, ciężkich potraw, pij dużo wody. Ograniczaj produkty, które wywołują wzdęcia np. kapustę, fasolę, groch i inne warzywa strączkowe. Trawienie roślin strączkowych wspomagają zioła i przyprawy, takie jak tymianek, cząber, majeranek, lubczyk, szałwia, nasiona kolendry czy też kozieradka.
Niestrawność – dieta lekkostrawna
Lekkostrawny jadłospis dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych. Nie zawiera on tłustych, smażony dań, za to jest bogaty w błonnik. Co pomoże Ci zwalczyć niestrawność? Dieta powinna opierać się na posiłkach na parze i pieczonych w folii. Jedz jasne pieczywo, gotowane, przetarte warzywa oraz banany, morele i jabłka. Koniecznie wyeliminuj tłuste wędliny, ser żółty, twarde margaryny, smalec, gruszki, jagody, czereśnie oraz tłuste, smażone i wędzone potrawy.
Domowe sposoby na niestrawność
Oprócz diety możesz stosować kilka innych domowych sposobów. Pij napary ziołowe, w aptece zaopatrz się z miętę pieprzową, dziurawiec oraz świeży lub sproszkowany korzeń imbiru. Jeśli chcesz szybko usunąć objawy niestrawności, sięgnij po środki dostępne w aptece bez recepty np. Karczoch – wyciąg z tej rośliny w tabletkach. Pomoże Ci pozbyć się gazów i szybko przyniesie ulgę.
Jak uniknąć niestrawności?
Jeśli chcesz uniknąć niestrawności, stosuj się do kilku ważnych zasad:
1. Jedz powoli i gryź bardzo dokładnie
Pierwszy etap trawienia odbywa się już podczas jedzenia, dlatego podczas posiłku skoncentruj się tylko na nim. Odłóż smartfona, książkę i wyłącz telewizor.
2. Rzuć palenie
Nikotyna zaburza krążenie w żołądku i jelitach, co powoduje utrudnione trawienie i wchłanianie.
3. Uprawiaj sport
Aktywność fizyczna wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
4. Znajdź sposób na stres
Osoby cierpiące na niestrawność mają bardzo często problemy ze stresem. Zorganizuj sobie więcej czasu na odpoczynek i zajęcie, które Cię zrelaksuje.
Leczenie niestrawności – dużo zależy od Ciebie
Leczenie niestrawności z reguły opiera się na złagodzeniu choroby, która jest powodem nieprzyjemnych dolegliwości. Jeśli jednak dotyczy Cię niestrawność czynnościowa, lekarz zaleci Ci zmianę trybu życia i sposobu odżywiania. Może on też przepisać leki hamujące wydzielanie kwasu solnego i przyspieszające trawienie.
Wiele możesz zdziałać we własnym zakresie, dlatego wprowadzaj zmiany w diecie, zacznij się ruszać i… obserwuj efekty. Pierwsze pojawią się szybciej niż myślisz. Już wkrótce poczujesz się lepiej.