Wysoka gorączka, intensywne wymioty oraz wodnista biegunka – te objawy świadczą o grypie żołądkowej. Na ogół mija ona samoistnie, kiedy organizm zmobilizuje ciała odpornościowe do zwalczania wirusów. W okresie, kiedy dopada nas grypa jelitowa, warto pomóc sobie odpowiednią dietą. Jak się wtedy odżywiać?
Grypa żołądkowa, zakażenie rotawirusami czy jelitówka – pod tymi nazwami kryje się powszechna, lecz bardzo uciążliwa dolegliwość, czyli wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego. Mimo że zwykle grypa żołądkowa trwa krótko, bo zaledwie kilka dni, potrafi wyrządzić poważne szkody w naszym organizmie. Brak apetytu, apatia, zmęczenie, a nawet odwodnienie. Co robić, gdy dopadnie Cię grypa żołądkowa? Co jeść w takiej sytuacji?
Co jeść i pić w grypie żołądkowej?
Wbrew pozorom, spożywanie odpowiednich produktów może załagodzić przykre objawy tej powszechnej dolegliwości. Najważniejszym elementem terapii żywieniowej jest oczywiście niedopuszczenie do odwodnienia organizmu. Intensywna biegunka i wymioty mogą niestety przyczyniać się do utraty wody, dlatego uzupełnianie płynów i elektrolitów powinno być podstawą.
W chorobie zalecane jest przyjmowanie dużych ilości płynów, przede wszystkim niegazowanej, średniozmineralizowanej wody o temperaturze pokojowej. Świetnie sprawdzą się też elektrolity w postaci musujących tabletek czy saszetek rozpuszczalnych, jakie znajdziemy w każdej aptece. Polecane są także delikatne napary i ziołowe herbatki, na przykład z rumianku, mięty, melisy czy nagietka.
Grypa żołądkowa – dieta
Właściwa dieta przy grypie jelitowej jest konieczna, mimo że trudno wtedy cokolwiek przełknąć. Z tego powodu dieta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Wszystko to nie tylko z powodu naszej niechęci do przyjmowania pokarmów, ale i naruszonej przez wymioty i biegunkę błony śluzowej przewodu pokarmowego. Dlatego też wszelkie pożywienie powinniśmy wprowadzać powoli i stopniowo.
W przypadku dorosłych, pierwszego dnia jelitówki najlepiej stosować głodówkę – oczywiście w połączeniu z przyjmowaniem dużej ilości płynów. Drugiego dnia możesz wprowadzić (w bardzo ograniczonych ilościach) lekkie pokarmy, które będą dobrze tolerowane przez Twój organizm. W tej grupie znajdą się oczywiście sucharki, kaszki i kleiki ryżowe. Możesz wprowadzić także kisiel, zarówno owocowy, jak i z siemienia lnianego (oczywiście bez pestek).
Co ważne, wszystkie posiłki powinny być przyjmowane małymi porcjami, w miarę równych odstępach czasu. Kolejnego, trzeciego dnia – oczywiście w zależności od Twojego samopoczucia i nasilenia objawów – spróbuj wprowadzić bardziej treściwe pokarmy. Włącz do diety gotowane warzywa, takie jak marchewka i ziemniaki, delikatnie rozgotowany ryż lub zupy o małej zawartości tłuszczu. Najlepiej gotuj posiłki na parze, w wodzie lub w folii.
Grypa jelitowa u dzieci – co jeść?
Kiedy dziecko cierpi z powodu jelitówki, dieta to element, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jeśli zachorowało niemowlę, możesz nadal karmić je piersią. Jeśli dziecko skończyło już cztery miesiące i pije mleko modyfikowane, zagęść pokarm kleikiem ryżowym, który działa zapierająco. Równie dobrze sprawdzi się marchwianka, kleik ryżowy, gotowane lub pieczone jabłko. Jeśli dziecko jest starsze, najlepiej zrezygnować w ogóle z mleka – zwłaszcza gdy cierpi z powodu ostrej biegunki.
Jelitówka – dieta u dzieci
Kluczowe jest oczywiście nawadnianie dziecka. W warunkach domowych możesz podawać dziecku płyny w ilościach około 150-200 mililitrów na kilogram jego masy ciała. Do nawadniania najlepiej stosować płyn przygotowany z około 2 szczypt soli kuchennej, płaskiej łyżeczki cukru i szklanki przegotowanej wody. Płyny należy podawać często, ale w małych ilościach. Nawadnianie to podstawa – dopiero po upływie przynajmniej kilku godzin możemy zacząć (powoli!) wprowadzać pokarmy w formie stałej.
Przykładowa dieta dla dziecka w wieku poniemowlęcym przy grypie jelitowej
Śniadanie: gorzka herbata, pszenna bułka posmarowana małą ilością masła i jajko na miękko
Drugie śniadanie: jogurt naturalny z kilkoma łyżkami dobrze ugotowanej i rozmiękczonej kaszy jaglanej
Obiad: chudy rosół z kaszą manną i puree z gotowanej marchewki i ziemniaków
Podwieczorek: domowy kisiel z jabłek
Kolacja: kleik ryżowy przygotowany na wodzie z odrobiną chudego mleka i bananem
Kiedy choroba – a tym samym i odwodnienie – postępuje, domowe sposoby nie wystarczą. W tym przypadku konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Niezbędna może bowiem być hospitalizacja dziecka, podczas której zostanie mu podana kroplówka.
Dieta po grypie żołądkowej
Kiedy ostre objawy choroby miną, nie powinniśmy z dnia na dzień wracać do normalnego sposobu żywienia. Z powodu długotrwałych wymiotów i biegunki błona śluzowa żołądka i jelita cienkiego mogła ulec wyniszczeniu. Dlatego też ważne jest, by trzymać się lekkostrawnej diety nawet do dwóch tygodni po całkowitym ustąpieniu symptomów jelitówki. W ten sposób stopniowo odbudujesz florę bakteryjną i błonę śluzową, a tym samym w pełni wrócisz do formy.