Ciągłe odbijanie się może być skutkiem nagromadzenia powietrza w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Często przyczyną jest po prostu zbyt szybkie jedzenie. Jednak powodem mogą być też zaburzenia i choroby układu pokarmowego. Kiedy ciągłe odbijanie powinno skłonić Cię do wizyty u specjalisty?
Co to jest odbijanie?
Odbijanie się to odruch fizjologiczny polegający na wydalaniu powietrza znajdującego się w przełyku lub żołądku. Po posiłku praca żołądka jest bardziej intensywna, natomiast zmniejsza się napięcie dolnego zwieracza przełyku.
Równocześnie obniża się także ciśnienie w klatce piersiowej. Taki mechanizm powoduje przedostanie się powietrza do dolnej części przełyku. Odbijanie pozwala na łatwiejsze trawienie i zapobiega dostawaniu się powietrza do jelit, przez co zmniejsza dokuczliwe wzdęcia i gazy.
Odbijanie po jedzeniu
Ciągłe odbijanie się najczęściej dokucza po posiłku. Warto wiedzieć, że objętość wydalanego powietrza jest zależna od ilości pokarmu, jego rodzaju oraz tempa jedzenia. Po posiłku w średniej wielkości żołądku znajduje się od 100 do 200 ml gazu.
Odbijanie a choroby
Odbijanie się na ogół jest niegroźnym i naturalnym odruchem organizmu. Jednak w rzadkich przypadkach może być oznaką poważniejszych chorób. Zazwyczaj są to schorzenia układu pokarmowego np. refluks, zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka lub dwunastnicy.
Jeśli odbijaniu towarzyszą inne objawy np. wysoka gorączka, silny ból brzucha, ucisk w klatce piersiowej, przyspieszona praca serca, krew w stolcu, krwawe wymioty lub kłopoty z oddychaniem – jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem, który dokona diagnozy.
Odbijanie się – to również objaw stresu
Częste odbijanie może być wynikiem długotrwałego stresu, problemów nerwicowych, stanów lękowych oraz nasilonego niepokoju. To następstwo tzw. aerofagii, czyli nawykowego, często nieświadomego połykania powietrza.
Dieta a odbijanie
W przypadku, gdy odbijanie spowodowane jest nieodpowiednią dietą, prędko zmień swoje nawyki żywieniowe. Dieta powinna obejmować posiłki lekkostrawne. Unikaj napojów gazowanych, czekolady, kakao, produktów zawierających miętę, a także kawy i mocnej herbaty.
Jedz powoli i w regularnych odstępach czasu. Nakładaj sobie małe porcje. Unikaj też żucia gumy, ponieważ podczas tej czynności wzrasta ilość połykanego powietrza. Ważne jest dokładne gryzienie pokarmu i pozycja siedząca podczas posiłku. Dzięki temu jedzenie przedostaje się z żołądka do jelit, a nie cofa się do przełyku.
Domowe sposoby na odbijanie
Jeśli odbijanie już wystąpi, dobrze jest zastosować kilka domowych sposobów. Ulgę w dolegliwości przyniesie Ci rumianek lub ziołowa herbata. Jeśli wraz z odbijaniem równocześnie występuje zgaga, napij się mleka lub niegazowanej wody.
Odbijanie — diagnostyka
Jeżeli pomimo zastosowania domowych sposobów i odpowiedniej diety odbijanie nie ustępuje, skonsultuj się z lekarzem. Podczas wizyty koniecznie poinformuj o wszystkich objawach, jakie towarzyszą odbijaniu. Diagnostyka może być przeprowadzona dzięki dokładnemu wywiadowi z pacjentem. Lekarz zleci Ci również badanie krwi oraz badania obrazowe, do których należą: RTG przeglądowe jamy brzusznej, USG jamy brzusznej, gastroskopia oraz manometria.
Odbijanie — leczenie
Jeśli badania wykażą, że w Twoim przypadku odbijanie się jest objawem jednej z chorób układu pokarmowego, lekarz zaleci odpowiednie leczenie przyczynowe, które pomoże pozbyć się uciążliwej dolegliwości.
Zazwyczaj jednak domowe sposoby są wystarczające w walce z odbijaniem. Czasami, w przypadku nadmiernego przeciążenia żołądka pokarmami, stosuje się leki poprawiające trawienie oraz środki pochłaniające nadmiar powietrza i gazów fermentujących (np. węgiel lekarski).