W pośpiechu zjadłeś ciężkostrawne śniadanie, potem biegłeś na autobus, a do tego miałeś ciężki dzień w pracy? To wszystko skutkuje… problemami trawiennymi. Czasem jednak przyczyną dokuczliwych objawów są choroby układu pokarmowego. Które z tego typu schorzeń występują najczęściej? Dowiedz się, jak je zwalczyć. Znajdź odpowiednią dla siebie dietę, która pomoże Ci rozwiązać problemy z układem pokarmowym.
Jak prawidłowo rozpoznać objawy choroby żołądka?
Choroby układu pokarmowego najczęściej dotyczą żołądka. Znasz pieczenie i palenie w przełyku? Wśród problemów żołądkowych dominuje zgaga. Cecha charakterystyczna tej dolegliwości to właśnie pieczenie w okolicach i powyżej mostka. Jest ono spowodowane cofaniem się soku żołądkowego do przełyku. Sok ten zawiera kwas solny, który powoduje uszkodzenie wrażliwych ścian przełyku.
Jeśli dokucza Ci zgaga, zastosuj leki blokujące wydzielanie kwasu żołądkowego. Wzbogać też swoją dietę o produkty zawierające pełnowartościowe białko, takie jak nabiał i białe mięso. Warto też ograniczyć spożycie cytrusów oraz tłustych i smażonych posiłków.
Częstym schorzeniem układu pokarmowego jest również choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Wywołuje ją bakteria Helicobacter pylori, która powoduje nadżerkę ścian żołądka lub dwunastnicy, a co za tym idzie – powstawanie wrzodów.
Po czym rozpoznasz chorobę wrzodową? Do jej typowych objawów należą ból brzucha, pieczenie, kwaśne lub gorzkie odbijanie, nudności, wymioty, brak apetytu, zaparcia i biegunka. Chorobę wrzodową możesz zwalczyć za pomocą antybiotykoterapii i stosowania inhibitorów pompy protonowej, czyli leków, które zmniejszają wydzielanie kwasu solnego przez żołądek.
Co Ci leży na wątrobie?
Choroby trzustki cechują się najczęściej bardzo silnym bólem w nadbrzuszu promieniującym w kierunku pleców, który wzmaga się po ciężkostrawnych posiłkach. Do podstawowej diagnozy tych schorzeń służą badania krwi, a dokładniej oznaczenie poziomu enzymów trzustkowych – amylazy i lipazy w surowicy. Podwyższony poziom tych substancji powinien być dla Ciebie alarmujący.
Nie lekceważ dolegliwości spowodowanych przez chorą trzustkę W przypadku podejrzenia problemów z tym narządem kieruj się bez zwłoki do lekarza.
Do najczęstszych chorób układu pokarmowego należy ostre zapalenie trzustki (OZT). Jego głównymi przyczynami są kamienie żółciowe, które blokują odpływ soku trzustkowego, a także nadużywanie alkoholu. OZT leczy się ścisłą dietą do momentu ustąpienia jego objawów. Jeśli przebyłeś tę chorobę, odstaw alkohol oraz ogranicz do minimum spożycie tłustych i smażonych pokarmów.
Problemy z wątrobą mają różne podłoże. Czynnikami wpływającymi na dolegliwości wątrobowe są nieodpowiednia dieta, nadużywanie alkoholu i uwarunkowanie genetyczne, ale też wirusowe choroby układu pokarmowego. W zależności od przyczyny, można wyróżnić kilka najczęstszych schorzeń, takich jak stłuszczenie wątroby, alkoholowe uszkodzenie wątroby, wirusowe zapalenie wątroby czy polekowe uszkodzenie wątroby. Każde z nich wymaga odmiennego leczenia.
Jakie są objawy choroby wątroby? To zazwyczaj ból po prawej stronie brzucha i nadbrzusza, zmęczenie, niestrawność, wzdęcia i nadmierna senność, a w cięższych przypadkach – żółtaczka.
Inne choroby układu pokarmowego
Spośród pozostałych chorób układu pokarmowego warto zwrócić uwagę na schorzenia jelit. Do najczęstszych należy zespół jelita drażliwego. Cechuje się on bólem i wzdęciami po posiłkach oraz biegunkami występującymi naprzemiennie z zaparciami.
Martwi Cię krwawienie z odbytu? Towarzyszy ono najczęściej hemoroidom i stanom zapalnym jelit. Jeśli podejrzewasz, co stanowi źródło dolegliwości, omów problem z lekarzem.
Dokuczliwą chorobą jest również dysfagia. To schorzenie, które utrudnia lub uniemożliwia normalne połykanie. Dysfagia jest często spowodowana zaburzeniami działania układu nerwowego. Wymaga indywidualnego rozpoznania i leczenia.
Na pewno słyszałeś o pasożytach, które mogą zagnieździć się w Twoim organizmie. Pasożytnicze choroby układu pokarmowego są zazwyczaj powodowane przez tasiemca, owsiki lub glistę ludzką. Objawiają się zazwyczaj spadkiem masy ciała, nerwowością, anemią i wymiotami. W ich przypadku stosuje się odpowiednią farmakoterapię, która umożliwia całkowite wyleczenie.
Profilaktyka chorób układu pokarmowego
Aby zapobiegać różnym chorobom układu pokarmowego, skorzystaj z kilku przydatnych rad:
- Staraj się jeść niewiele tłustych i smażonych potraw. Ich duże spożycie powoduje wiele schorzeń żołądka i narządów wewnętrznych.
- Śpij przynajmniej 7-8 godzin dziennie o stałych porach. Wysypianie się i ograniczenie stresu to czynniki sprzyjające zapobieganiu i łagodzeniu wielu chorób układu pokarmowego.
- Pomyśl o odstawieniu alkoholu i tytoniu. Ograniczenie używek zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób układu pokarmowego.
- Przynajmniej raz w roku wykonaj kompleksowe badania. Wczesne rozpoznanie choroby pozwala na skuteczniejsze leczenie.