Choroba uchyłkowa związana jest najczęściej z jelitem grubym. Podczas jej przebiegu w ścianie przewodu pokarmowego tworzą się tzw. uchyłki, czyli zagłębienia. Jakie są tego przyczyny? Jak może objawiać się choroba uchyłkowa i jakie jest jej leczenie?
Choroba uchyłkowa jelita — czym jest i jakie są jej przyczyny?
Choroba uchyłkowa to objawy związane z występowaniem od jednego do nawet kilkuset zagłębień w ścianie jelita grubego, przede wszystkim esicy, rzadziej odbytnicy. Uchyłki mają postać woreczków, które uwypuklają się na zewnątrz ściany jelita.
Dokładna przyczyna tej choroby nie jest znana. Mówi się, że jej powstawaniu sprzyja dieta uboga w błonnik. Niedobór błonnika w diecie prowadzi do utrudnionego przesuwania się pokarmu w ścianie jelita i wytwarzania małej ilości stolca. W konsekwencji przewód pokarmowy nadmiernie się kurczy, w jego wnętrzu wzrasta ciśnienie, co powoduje wypychanie błony śluzowej na zewnątrz i tworzenie się uchyłków.
Oprócz niedoboru błonnika w diecie, jako kolejny czynnik ryzyka choroby, podaje się nadmierne spożywanie czerwonego mięsa.
Choroba uchyłkowa jelita — objawy i diagnostyka
Najczęściej uchyłki jelita nie dają żadnych symptomów. W niektórych przypadkach chorobie tej mogą towarzyszyć objawy takie jak:
- ból w dolnych okolicach brzucha,
- nudności i wymioty,
- biegunka,
- wysoka temperatura,
- podwyższone tętno
- wzdęcia i zaparcia,
- problemy z wypróżnianiem,
- zatrzymanie gazów i stolca.
Choroba uchyłkowa wykrywana jest z reguły przypadkowo, podczas badań wykonywanych z innego powodu np. podczas kolonoskopii, w badaniu radiologicznym czy tomografii komputerowej.
Choroba uchyłkowa jelita grubego — dieta
Jeśli choroba uchyłkowa jelit dotyczy Ciebie i nie dokuczają Ci żadne objawy, lekarz nie zastosuje żadnego leczenia, a zaleci odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Przede wszystkim musisz zwiększyć w swoich posiłkach ilość błonnika. Pełni on bardzo ważną funkcję w procesie fermentacji stolca.
W tym celu jedz nieprzetworzone produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce, otręby, fermentowane produkty mleczne. Koniecznie pamiętaj o piciu wody: minimum dwóch litrów dziennie.
W zależności od stopnia zaawansowania choroby, lekarz może zalecić głodówkę, dietę płynną lub półpłynną. Przede wszystkim unikaj pokarmów ciężkostrawnych, powodujących wzdęcia, kakao, czekolady, słodyczy, tłustych mięs i wędlin, białego pieczywa i alkoholu. Ważne jest, byś posiłki spożywał regularnie, bez pośpiechu.
Jeśli będziesz się stosował do zaleceń lekkostrawnej diety, zapobiegnie to odkładaniu się resztek pokarmowych w uchyłkach i powstawaniu zapaleń.
Choroba uchyłkowa jelita – jak lekarz stawia diagnozę?
Chorobę uchyłkową jelita grubego diagnozuje się na podstawie objawów, badań obrazowych i laboratoryjnych. Prostym badaniem, które może wykazać obecność uchyłków, jest badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej. Jest ono pomocne również przy ustaleniu, czy wystąpiły powikłania takie jak np. ropień, przetoki lub przedziurawienie jelita.
Choroba uchyłkowa jelita grubego — leczenie
Jeśli nie wystąpiły u Ciebie żadne powikłania, lekarz zaleci lekkostrawną dietę oraz suplementowanie błonnika. Czasami przydatne okazuje się również stosowanie antybiotyków. Z reguły przyjmuje się je 7-10 dni, doustnie lub dożylnie. W cięższych przypadkach należy pozostać w łóżku, a w ostrych atakach choroby konieczny będzie zabieg operacyjny.