Antybiotyk to lek przydatny w leczeniu infekcji bakteryjnych. Powala na usunięcie mikroorganizmów i szybki powrót do zdrowia. Aby antybiotyk prawidłowo zadziałał, konieczne jest zażywanie go przez pewien czas. Jednym z powikłań stosowania tego typu produktu są bóle brzucha. Jakie są tego powody? Jak ustrzec się przed bólem? Co robić kiedy ta dolegliwość już wystąpi?
Rodzaje antybiotyków
Lekarz może przepisać Ci antybiotyk w formie tabletek, zastrzyków domięśniowych lub zastrzyków dożylnych. Najbardziej popularne, ale i najwygodniejsze w stosowaniu są tabletki. Terapia z ich zastosowaniem nie wymaga – w przeciwieństwie do zastrzyków – obecności pielęgniarki i chodzenia do gabinetu zabiegowego. Ponadto leczenie nie jest bolesne. Musisz jednak pamiętać, że zażywanie antybiotyku w postaci tabletek może wiązać się z wystąpieniem bólu żołądka.
Ból żołądka po antybiotyku – przyczyny
Bóle żołądka w trakcie lub po stosowaniu antybiotyków są bardzo częstą dolegliwością. Zażywane długo lub w dużych dawkach powodują podrażnienie błony śluzowej żołądka, co wiąże się z bólem. Zdarza się, że dolegliwości są tak silne, że leczenie antybiotykiem należy przerwać. Na szczęście istnieją sposoby na ich złagodzenie i zapobieganie takim objawom.
Ból żołądka po antybiotyku – co robić, kiedy się pojawi?
Najważniejszym sposobem radzenia sobie z bólem żołądka jest stosowanie probiotyków. Są to drobnoustroje, które spożywane w odpowiednich ilościach wywierają dobry wpływ na Twoje zdrowie. Pozwalają one na przywrócenie równowagi Twojego organizmu i wzmocnienie naturalnej flory jelitowej. Probiotyki w formie suplementu mają postać tabletek. Żeby ochronić swój żołądek, zażyj probiotyk 2 godziny przed lub po wzięciu antybiotyku.
Co może być źródłem probiotyków?
Lista produktów, które zawierają probiotyki jest długa. Są to najczęściej pokarmy łatwo dostępne:
- Przetwory mleczne
Dobrej jakości maślanki, jogurty i kefiry w swoim składzie powinny zawierać listę bakterii, których użyto do produkcji. Pomagają one chronić ścianę żołądka i sprawiają, że ból żołądka przy antybiotykoterapii znika. Wybierając odpowiedni produkt, zwracaj uwagę na skład, ponieważ spora zawartość cukru sprawia, że działanie probiotyczne jest zerowe.
- Domowa kapusta kiszona
Pod wpływem bakterii kwasu mlekowego kapusta fermentuje. Kiszona kapusta jest lepsza niż świeża, ponieważ zawiera więcej witaminy B12, B6 i PP. Pamiętaj, żeby kapusty nie płukać, ponieważ jej sok ma dużo witamin i składników odżywczych, a także dezynfekuje układ pokarmowy. Wystrzegaj się kapusty kiszonej ze sklepu, ponieważ nie posiada ona wartości probiotycznych.
- Ogórki kiszone
Oprócz faktu, że ogórki kiszone zawierają zdrowotne bakterie kwasu mlekowego, należy wspomnieć, że wpływają one dobrze na koncentrację i układ nerwowy. Mogą one także leczyć stany zapalne, w szczególności u osób chorych na wrzody żołądka.
- Zakwas z buraków i kwas chlebowy
Podobnie jak kapusta kiszona, czy ogórki, zakwas z buraków jest bogaty w witaminę C, kwas mlekowy i kwas foliowy. Zawiera również magnez, potas i żelazo. Kwas chlebowy nie tylko jest świetnym źródłem dobrych bakterii, ale również gasi pragnienie.
Ból brzucha po antybiotyku nie jest zjawiskiem rzadkim, dlatego nie wpadaj w panikę. Zażywaj probiotyki w formie tabletek lub spożywaj dużo produktów, które są naturalnym źródłem zdrowotnych bakterii.
Pamiętaj, że zażywanie antybiotyków na pusty żołądek lub bez probiotyku zwiększa ryzyko wystąpienia bólu żołądka. Czasami zdarza się, że antybiotyk nie jest tolerowany przez Twój układ pokarmowy. Wtedy poproś lekarza o zmianę antybiotyku na inny.