
Ból brzucha podzielić można na cztery rodzaje: ogólny, punktowy, skurczowy i kolkowy. Trudno jest je samodzielnie rozróżnić, dlatego istotnym jest aby udać się do lekarza, który ustali źródło bólu. Ogólny ból brzucha to taki, kiedy trudno jest określić dokładne źródło bólu. Zazwyczaj powodowany jest niestrawnością, bądź grypą żołądkową. Typ punktowy pojawia się w konkretnym miejscu i ma związek z którymś organem. Najczęściej jest to wyrostek, jednak nie jest to tak oczywiste. Ostry ból brzucha oznacza natychmiastową konieczność udania się do lekarza. Skurczowy ból bywa częsty u kobiet, w trakcie miesiączki. Nie jest zwykle dolegliwością poważną, ale należy skonsultować go z lekarzem. Kolkowy, czyli inaczej kłujący ból brzucha pojawia się falami. Zwykle jest bardzo bolesny, a jego przyczyną mogą być kamienie nerkowe.
Zupełnie innym typem jest ból brzucha po jedzeniu, który spowodowany jest zazwyczaj tłustymi lub ostrymi potrawami, spożywaniem zbyt dużej ilości alkoholu i kofeiny, jedzeniem w pośpiechu lub przejadaniem się. Objawy nie są długotrwałe i przechodzą zaraz po tym, gdy organizmowi uda się strawić zjedzone produkty. Kłujący ból brzucha po jedzeniu wstępuje gdy, gdy zaraz po posiłku decydujemy się na ćwiczenia fizyczne. Oczywiście powody mogą być różne, dlatego po porady dotyczące leczenia należy wybrać się do specjalisty. Zwłaszcza ostry ból brzucha po jedzeniu może być jednak oznaką poważniejszych zaburzeń układu pokarmowego i wymagana jest tutaj konsultacja lekarska.