Tej dolegliwości nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy z nas wie, czym ona się objawia. Biegunka może być spowodowana zarówno psychologicznymi, jak i hormonalnymi czynnikami. Jej główną przyczyną jest zwykle zapalenie błony śluzowej jelit, ale potrafi dopaść Cię też zaraz po jedzeniu. Dowiedz się, jak skutecznie pozbyć się tego uciążliwego problemu.
Czy biegunka to choroba?
Biegunka to zaburzenie trawienia, w ramach którego zdecydowanie częściej niż zwykle odwiedzasz toaletę. Powodują to zapracowane jelita, które szybciej przesuwają treść pokarmową. Reagują one w ten sposób na szkodliwe mikroorganizmy – np. bakterie, które zaatakowały Twój przewód pokarmowy. O biegunce mówimy, gdy kał jest płynny lub półpłynny i oddajesz go co najmniej 3 razy na dobę. Wraz z nim możesz wydalać śluz, ropę, a nawet krew.
Biegunka – przyczyny dolegliwości
Zwykle nie masz wpływu na przyczynę biegunki – jest ona wynikiem chorób, zatruć i zakażeń. Biegunkę wywołuje również niewłaściwa dieta, w tym np. produkty mleczne lub z dużą ilością błonnika. Do najczęstszych przyczyn tego zaburzenia należą:
- infekcje wirusowe,
- infekcje bakteryjne (np. Escherichia coli),
- zakażenia pasożytnicze,
- alergie,
- zatrucie chemicznymi substancjami (np. grzybami, rtęcią),
- choroby układu pokarmowego – szczególnie jelit,
- wahania hormonalne,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- niewłaściwa dieta.
Jakie są rodzaje biegunki?
Rodzaje biegunki najczęściej rozróżnisz po długości jej trwania. Najpopularniejszymi odmianami są ostra oraz przewlekła biegunka. Ostra trwa zwykle do 4 dni. Towarzyszą jej silne skurcze brzucha, nagła potrzeba wypróżnienia się, a czasem również wymioty. Właściwie leczona nie ma groźnych następstw. Najczęściej jest to biegunka bakteryjna lub wirusowa.
Drugi typ biegunki (przewlekły) utrzymuje się przez 10 dni, a nawet dłużej. Często wywołuje ją nadmierne użycie środków przeczyszczających. Długotrwała wodnista biegunka może prowadzić do odwodnienia i utraty istotnych elektrolitów.
Czym jest biegunka tłuszczowa?
Odrębnym rodzajem tej dolegliwości jest przewlekła biegunka tłuszczowa. Przyczyny mogą być różne – od zaburzeń trawienia i celiakii aż po poważniejsze choroby jelit. Charakterystyczna jest dla niej duża ilość niestrawionego tłuszczu. Rozpoznasz ją po nieprzyjemnym, gnilnym zapachu, jasnym kolorze i trudnością ze spłukaniem w toalecie. Oprócz tego możesz skarżyć się na bóle i skurcze brzucha, nudności czy utratę wagi.
Biegunka – domowe sposoby
Kiedy męczy Cię biegunka, dobrze wiedzieć, co jeść, a czego lepiej unikać. Dieta powinna być lekkostrawna. Jedz pieczone lub gotowane warzywa, sucharki i owoce (np. banany, czarna porzeczka i morele). Pij dużo płynów, ale zrezygnuj z gazowanych, słodzonych napojów. Woda, herbata i napary z ziół (co najmniej 2 litry dziennie) sprawią, że się nie odwodnisz. Unikaj smażonego mięsa, tłustych produktów, ostrych przypraw i cukru. Pracę jelit spowolnią czarne jagody, z których możesz zrobić napar (kompot).
Kiedy udać się do lekarza?
Chociaż zazwyczaj ta przypadłość jest niegroźna, to lepiej jej nie lekceważyć. Jeśli już od ponad 10 dni jesteś stałym gościem toalety lub stolec jest bardzo obfity, wybierz się do lekarza. Biegunka i wysoka gorączka to również niebezpieczne połączenie, które powinno Cię zaalarmować. Innymi niepokojącymi objawami są zasłabnięcia, śluz i krew w kale i silny ból żołądka. Do myślenia powinna Ci dać też nietypowa barwa kału, np. żółta lub zielona.
Biegunka – jak ją leczyć?
Gdy biegunka się przedłuża lub miewasz ją często, domowe metody mogą nie wystarczyć. Wtedy konieczne będą specjalistyczne leki.
Specjalista dobierze środki apteczne w zależności od przyczyny. Leczenie obejmuje przyjmowanie specyfików zapobiegających odwodnieniu, węgla leczniczego, który wiąże szkodliwe czynniki, a czasem leki adsorpcyjne (chłonące toksyny bakteryjne), koloidalne (działają jak odkurzacz, czyli wymiatają toksyny, bakterie i wirusy) i spazmolityczne (uspokajają pracę Twoich jelit). Dzięki nim odzyskasz komfort, szybko wrócisz do codziennych aktywności i zapomnisz o problemie.