Wyobrażasz sobie, co czuł smok wawelski po tym, jak niepozorny szewc wpuścił go w maliny? Spokojnie, aż takiego żaru na pewno nie odczujesz. Zgaga nie dotyczy tylko kobiet w ciąży, może pojawić się też u Ciebie. Poznaj przyczyny tej dolegliwości. Dowiedz się, czym złagodzić objawy zgagi i jak skutecznie się jej pozbyć.
Nie jest może równie paląca jak siarka i nie sprawia, że na dwa razy wypijasz dużą butelkę wody mineralnej. Zgaga zaburza jednak Twój komfort psychiczny, utrudnia koncentrację i nie pozwala Ci w pełni cieszyć się życiem.
Piekący i palący problem
Zastanawiasz się, co to jest zgaga? To objaw chorobowy odczuwalny jako bolesne pieczenie w okolicy mostka i w przełyku. Zgagę powoduje refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofnięcie soku żołądkowego do przełyku.
Łatwo poznasz, że męczy Cię zgaga. Objawy tej przypadłości to przede wszystkim uczucie pieczenia poniżej mostka i w jego okolicach oraz odczuwanie swoistego palenia w przełyku, które może promieniować nawet do gardła. Do tego dochodzą nieprzyjemne i kwaśne odbijanie oraz niesmak w ustach.
Skąd to pieczenie?
Chcesz wiedzieć, skąd bierze się zgaga? Przyczyny uciążliwych dolegliwości leżą w Twoim wnętrzu. Najczęściej zgagę powoduje nieprawidłowo działający dolny zwieracz przełyku. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie cofania się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Jeśli zwieracz działa niewłaściwie, powstaje zagrożenie cofnięcia się zawartości Twojego żołądka do przełyku.
Sok żołądkowy zawiera kwas solny, który jest żrący i niebezpieczny dla większości narządów człowieka. Twój żołądek posiada zabezpieczenie przez jego negatywnym działaniem, ale przełyk już nie. To właśnie zawarty w soku żołądkowym kwas solny wraz z enzymami trawiennymi sprawia, że piecze Cię i pali w przełyku i gardle.
W przypadku częstej, nawracającej zgagi lepiej udaj się do lekarza, gdyż ciągłe działanie kwasu i enzymów może powodować nadżerkę przełyku i doprowadzić do jego uszkodzenia lub krwawienia.
Częstym zjawiskiem jest zgaga w ciąży, która dotyczy sporej części kobiet spodziewających się dziecka. Przyczyną zgagi w ciąży jest podwyższony poziom jednego z hormonów – progesteronu, powodujący rozluźnienie mięśniówki zwieracza przełyku. Prowadzi ono do cofnięcia soku żołądkowego, czego wynikiem jest zgaga. Dolegliwości zazwyczaj jednak ustępują po porodzie.
Jesteś w ciąży i doskwiera Ci zgaga? Leczenie domowe może Ci pomóc. Ogranicz spożycie kawy, herbaty, słodyczy oraz gazowanych i słodkich napojów. Staraj się również zapamiętać, w jakiej pozycji przebywasz w momentach, gdy objawy zgagi są mniejsze lub ustają. Odpowiednie ułożenie ciała w trakcie posiłku i po nim sprawia, że dolegliwości stają się mniej odczuwalne.
Co zmienić, żeby tak nie piekło?
Możesz wiele zrobić, kiedy dokucza Ci zgaga. Dieta mniej obfita w niektóre składniki to dobry sposób na tę przypadłość. Staraj się ograniczyć:
- spożycie ostrych i tłustych potraw,
- jedzenie cytrusów i picie wytwarzanych z nich soków,
- spożycie pomidorów i przetworów pomidorowych,
- zażywanie leków zawierających ibuprofen i kwas acetylosalicylowy.
Rozważ rzucenie palenia. Dym tytoniowy sprzyja nasileniu objawów zgagi. Na ich złagodzenie wpływa za to picie większych ilości czystej wody niegazowanej. Woda to naturalny rozpuszczalnik, który zmniejszy negatywne skutki działania kwasu solnego zawartego w soku żołądkowym.
Co na zgagę?
A co jeśli przez dłuższy czas męczy Cię zgaga? Leczenie możesz przeprowadzić za pomocą dostępnych w aptece środków. Wśród leków na zgagę warto wymienić te zawierające inhibitory pompy protonowej, które zmniejszają produkcję kwasu solnego. Substancjami o takich właściwościach są omeprazol (zawarty np. w leku Polprazol Max) i pantoprazol (składnik aktywny np. w leku Controloc Control). Na zgagę dobrze działają też związki glinu i magnezu – neutralizują sok żołądkowy oraz uczucie palenia w przełyku i w okolicach mostka. Zawierają je np. Manti i Rennie.